Hvilke fodboldstøvler skal du vælge?

Når det kommer til fodboldstøvler, er markedet næsten uendeligt. Der findes så mange forskellige mærker, modeller, farver mm. Er du helt på bar bund, kan det derfor være svært at finde ud af, hvilke støvler der passer bedst til dig. For der må da være forskel på dem, siden der er så mange forskellige.

Og forskel er der i den grad også. Det er ikke ligesom i gamle dage, hvor markedet var domineret af Adidas Copa Mundial, Puma king og de legendariske Patrick støvler, som var båret af bl.a. Laudrup brødrene.

Udover de forskellige mærker og farver, findes der også en række udtryk, der definerer hvilket sæt knopper, som støvlen er udstyret med. Dette er blot endnu mere information, som naturligvis kan skabe ekstra forvirring.

I det følgende kan du med stor sandsynlighed for et bedre indblik i, hvad de forskellige mærker og udtryk repræsenterer, så du kan blive klogere på, hvilke fodboldstøvler du bør købe.

Se på modellen fremfor mærket

Markedet for fodboldstøvler er naturligvis domineret af de tre giganter Adidas, Nike og Puma. Specielt Adidas og Nike har haft store andele af fodboldmarkedet i mange år, men Puma er efterhånden kommet godt med, og flere af fodboldens største stjerner bærer i dag Puma støvler. Heriblandt kan eksempelvis nævnes Neymar Jr. fra Paris Saint Germain.

Er du på udkig efter en let støvle, giver det ikke nødvendigvis mening at kigge efter et bestemt mærke. Producenterne er klar over, at efterspørgslen er stor på både lette støvler, støvler med øget fokus på boldkontrol og naturligvis også støvler, som skiller sig ud med et farverigt design.

Du bør derfor gå en tand dybere i din søgen, da alle tre producenter leverer støvler, som opfylder de førnævnte tre kriterier.

Tages der eksempelvis udgangspunkt i Nike, så er modellen Mercurial Vapor i høj grad produceret med fokus på, at støvlen skal være let at have på foden. I stedet er en støvle som Nike Tiempo Legend produceret med henblik på, at skabe et perfekt touch på bolden, for hvem der end måtte bære denne støvle.

Det skal naturligvis siges, at der i dag ikke findes støvler, der opfattes som tunge, men i kampens afgørende øjeblikke, skal der ikke overlades noget til tilfældighederne, og derfor optimeres der eksempelvis på, hvor let man kan gøre en støvle.

I forlængelse af ovenstående understreges det endnu engang, at de tre største producenter af fodboldstøvler alle leverer modeller, der passer til enhver spiller. Det er derfor vigtigt at kigge på den enkelte model fremfor det enkelte mærke.

Vælg de rette støvleknopper

Når du vælger støvler er det vigtigt, at du holder et vågent øje med de knopper, som sidder under støvlerne. Køber du et par støvler med de forkerte knopper, kan du risikere hurtigt at ødelægge dem.

Der findes i dag mange fodboldhold, der spiller deres kampe på kunstgræsbaner, og det er ikke alle støvleknopper, der egner sig til dette.

Nogle knopper egner sig bedst til tørre græsbaner, nogle til våde græsbaner og nogle til kunstgræsbaner. Køber du et par støvler med det forkerte sæt knopper, kan du direkte blive frabedt om at betræde kunstgræsbanen.

Når knopperne på fodboldstøvler defineres, skelnes der mellem udtrykkene FG, SG, AG og MG. Det kan være forvirrende, da disse let kan blive blandet sammen, men forklaringen i det følgende kan muligvis hjælpe.

  • FG (Firm ground) = Passer til alm. græsbaner
  • SG (Soft ground) = Passer til våde/bløde græsbaner
  • AG (Artificial ground) = Passer til kunstgræsbaner
  • MG (Multi ground) = Passer til forskellige slags baner

Som nævnt er det vigtigt, at du vælger det rette sæt knopper. Det ville være ærgerligt at blive sat af holdet, fordi man ikke har været grundig nok, da man satte sig ind i tingene.