Hvad sker der når vi drømmer?

Når vi drømmer så opstår der en historie og vi ser billeder. Vi drømmer om ting der er sket, om fantasi, mål, ting der er urealistiske, ting der er realistiske. Det kan være sjovt, det kan være uhyggelig, romantiske, bizart, og det er ikke helt til at styre. Man ved stadig ikke helt, hvorfor man egentlig har drømme når man sover. Men der er nogle ting man ved, som vi kan blive klogere på i denne artikel. 

Det vi ved om drømme:
– Vi drømme alle hver nat, men det er ikke altid at vi kan huske dem

Mulige årsager til hvorfor man drømmer kan være: 

  • Ubevidste drømme eller ønsker man har 
  • Fortolkninger af forskellige signaler fra hjernen
  • Behandling af oplevelser 
  • En slags psykoterapi 

Faser af søvn

Når vi sover, så går vi gennem 5 faser. 

Fase 1
Vi sover meget let, øjnene kan bevæge sig lidt, og musklerne er slappe, hvor man har tendens til at spjætte. Udgør ca 5% af den samlede søvn. 

Fase 2
Vi stopper med at bevæge øjnene og spjætter sjældent. Denne fase udgør 50% af vores samlede søvn.

Fase 3
Vi har langsomme hjernebølger, som begynder at dukke op, og udgør 5% af den samlede søvn. 

Fase 4
Hjernen producerer udelukkende hjernebølger, og det eer her at man har svært ved at blive vækket. Det kaldes for den dybe søvn. Man bevæger ikke øjnene, musklerne meget slappe. Bliver man vækket i denne fase, så vågner man oftest op og er lettere forvirret. Denne fase udgør 14% af den samlede søvn. 

Fase 5
Det er her vi har vore REM søvn. Der har vi hurtigere øjenbevægelser, som godt kan flakke rundt, ligesom i den lette søvn. Vores vejrtrækning bliver hurtigere og meget overfladisk. Vores hjerterytme stiger lidt, det samme gør blodtrykket. Vågner man i denne sidste fase, så kan man huske lidt af sin søvn, men det er meget mærkeligt og ulogisk. Denne fase udgør 25% af den samlede sovetid. 

Hvis man sover meget let, kan det være tegn på, at man aldrig når ned til den dybe søvn, altså fase 4. Man vækkes meget nemt i fase 1-2-3. Og har svært ved at vågne i fase 4 og 5. Hvis man gerne vil se hvordan man sover, kan man investere i et aktivitetsur. Den kan måle en søvnrytme, så man kan få et overblik over hvordan man sover i de enkelte faser.