Der findes andre papirstørrelser end A4

De fleste ved, hvordan et A4-papir ser ud. Vi har brugt og set sådan et stykke papir tilstrækkeligt nok gange til, at det er blevet så stor en del af vores hverdag og almindelige liv, at vi næsten ikke skænker det en tanke. Men indimellem er vi nødt til at forholde os mere aktivt til papirstørrelser. Det kan blandt andet være, når vi skal have produceret tryksager, skal bestille de relevante konvolutstørrelser, eller vi skal sætte noget ind i en billedramme.

Fra papir og blyant til elektroniske beskeder, mails og PDF-dokumenter

Før i tiden var det meget relevant, hvilken størrelse papir man skrev på med sin kuglepen eller blyant. Det var væsentligt at finde de rigtige papirstørrelser, i forhold til hvilke konvolutter og kuverter man havde til at sende et eventuelt brev i. Da vi i dag bruger computeren meget mere til alle ting, sparer vi derved både på papiret og kuverterne hertil. I dag sender vi nemlig oftest beskeder, dokumenter og andre vigtige breve afsted på en mail, eller som et vedhæftet dokument på en mail. Vi modtager sjældent post i vores postkasser længere, da de fleste dokumenter og vigtige beskeder fra det offentlige også kommer frem elektronisk via E-boks. Herfra kan vi tilgå dem fra enten vores smartphones eller computere.

Et lille trick for at finde rundt i papirstørrelserne

Man bruger et format, der hedder ”A” til at dele papiret ind efter. A-formatet består altså af en række størrelser, som går fra 0 til 10. Hver gang man går et nummer op i størrelse, bliver papiret derved mindre. Det betyder altså, at der sker en halvering af den længste side, hvilket svarer til at man folder papiret midt på papirets længste side. Det er smart, at man benytter dette system, da det kan være enormt svært at huske de præcise millimetermål på de forskellige papirstørrelser.