Beskytter du dig ordentlig mod sexsygdomme?

At dyrke sikker sex er afgørende for at beskytte både din egen og din partners sundhed. Uanset om du har ubeskyttet sex med en ny partner eller skiftende partnere, er der visse forholdsregler, du kan tage for at reducere risikoen for seksuelt overførte infektioner og uønsket graviditet. Her er nogle vigtige retningslinjer!

Brug altid beskyttelse

Brug altid kondomer eller femidomer korrekt under samleje, især hvis du har ubeskyttet sex med en ny eller med skiftende partnere.

Det er en god idé at få regelmæssige seksuelle sundhedstjek, især hvis du har skiftende partnere. Prøv også at bed dine partnere om at teste sig selv for smitte af diverse kønssygdomme, før I har ubeskyttet sex. Dette hjælper med at sikre, at I begge er sunde og minimerer risikoen for overførsel af infektioner.

Er du blevet smittet med en kønssygdom? Afhængigt af, hvilken kønssygdom, du er blevet smittet med, findes der midler på apoteket. Din læge vil sørge for at informere dig. En af de mest udbredte kønssygdomme er klamydia, som kan behandles med piller, du kan finde på apoteket – også online her: https://apopro.dk/klamydia, hvis du synes, de er grænseoverskridende at skulle bede om på dit lokale apotek.

Tal åbent og ærligt

Kommunikation er afgørende i seksuelle forhold. Vær åben og ærlig om dine seksuelle historier, præferencer og eventuelle bekymringer eller symptomer. Det er vigtigt at have en gensidig respektfuld samtale om beskyttelse og sikkerhed, inden du har sex med en ny partner eller skiftende partnere.

Ud over kondomer kan du også overveje andre former for prævention for at forhindre uønsket graviditet. Kan du og/eller din partner blive gravid, findes der flere hormonelle præventionsmidler som p-piller, p-plaster eller hormonelle indsprøjtninger. Der findes også langtidsvirkende præventionsmetoder. Sammen med din læge eller en specialist kan I vælge den bedste præventionsmetode for dig. Men husk – ingen af disse beskytter mod seksuelt overførte infektioner!